QUIZ: Czy uda ci się rozpoznać wszystkie cytaty z książki?

QUIZ: Czy uda ci się rozpoznać wszystkie cytaty z książek?, Quiz, Marzenie Literackie

Sprawdź swoją wiedzę w nowym quizie książkowym! Poddaj się zabawie, a na końcu porównaj odpowiedzi z tymi właściwymi. Nie oszukuj! Wtedy zabawa nie ma sensu. 😊
Do dzieła!



1. Na początek coś łatwego, czy wiesz z którego dzieła pochodzi ten cytat?: Być albo nie być - oto jest pytanie”.
a) Wiliam Szekspir Makbet,
b) Wiliam Szekspir Hamlet,
c) Sofokles Antygona,
d) Juliusz Słowacki Balladyna.


2. „Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich”.
a) Nicholas Sparks  
Ostatnia piosenka,
b) Andrzej Sapkowski  Ostatnie życzenie,
c) Andrzej Sapkowski  Krew elfów,
d) Andrzej Sapkowski  Czas pogardy.


3. „Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie”.
a) Antoine de Saint-Exupéry – 
Pilot wojenny,
b) Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę,
c) Carlos Ruiz Zafón – Gra anioła,
d) Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru.


4. W chwili, kiedy zastanawiasz się czy kogoś kochasz, przestałeś go już kochać na zawsze”.
a) Antoine de Saint-Exupéry – 
Pilot wojenny,
b) Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę,
c) Carlos Ruiz Zafón – Gra anioła,
d) Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru.


5. „Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości”.
a) Paulo Coelho  Alchemik,
b) Paulo Coelho  Zdrada,
c) Suzanne Collins  Kosogłos,
d) Suzanne Collins  W pierścieniu ognia.


6. „Prawdziwa miłość oznacza, że zależy ci na szczęściu drugiego człowieka bardziej niż na własnym, bez względu na to, przed jak bolesnymi wyborami stajesz”.
a) Nicholas Sparks – I wciąż ją kocham”,
b) Nicholas Sparks – Bezpieczna przystań”,
c) Paulo Coelho  Alchemik”,
d) Paulo Coelho  Zdrada”.


7. „Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić”.
a) Stephen King  Cztery pory roku”,
b) Harlan Coben  Nie mów nikomu”,
c) Tess Gerritsen  Ostatni, który umrze”,
d) Tess Gerritsen  Klub Mefista”.


8. „Na zawsze jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś”.
a) Giovanni Giacomo Casanova – Pamiętniki”,
b) Éric-Emmanuel Schmitt – Oskar i pani Róża”,
c) Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru”,
d) Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę”.


9. „Moje idee to gwiazdy, których nie potrafię ułożyć w konstelacje”.
a) Nicholas Sparks  Pamiętnik”,
b) Nicholas Sparks  List w butelce”,
c) John Green – Gwiazd naszych wina”,
d) John Green – Papierowe miasta”.


10. Ostatni cytat: „Człowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki”.
a) Terry Pratchett – Kosiarz”,
b) Oscar Wilde – Portret Doriana Graya”,
c) Krystyna Siesicka – Zapałka na zakręcie”, 
d) Cassandra Clare – Miasto Szkła”.




******************************************************************************************************************



1. B, 
2. C, 
3. D, 
4. D,
5. A, 
6. A, 
7. B, 
8. D, 
9. C,  
10. C.



Pochwal się wynikiem w komentarzu! 




Copyright © 2016 Marzenie Literackie , Blogger